• Przejdź do menu głównego
  • Przejdź do formularza wyszukiwania
  • Przejdź do wyników wyszukiwania
  • Przejdź do mapy strony
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Używamy cookies
  • Wyszukiwarka
  • Analiza
  • Programowe API
  • Pomoc
  • Dostępność
System Analizy Orzeczeń Sądowych - SAOS - portal orzeczeń polskiego sądownictwa
Wyszukiwarka

Organ orzekający:

Dowolny

Data orzeczenia:

Dowolna

Dodatkowe kryteria:

Brak
2004/11/95 - Ustawa z dnia 18 grudnia 2003 r. o zakładach leczniczych dla zwierząt
Rok/ Numer dziennika/ Pozycja aktu
/ /
Treść:
    Więcej

    Wynik wyszukiwania21 orzeczeń

    Opcje wyszukiwania
    1strona listy znalezionych orzeczeń 2strona listy znalezionych orzeczeń >następna strona listy znalezionych orzeczeń »ostatnia strona listy znalezionych orzeczeń
    Strona: 1 z 2
    1. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)

      III AUa 963/25

      Data orzeczenia: 16-04-2026
      Sąd Apelacyjny w Łodzi - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Anna Rodak
      Słowa kluczowe:
      • podleganie ubezpieczeniom społecznym

      Sygn. akt III AUa 963/25 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 kwietnia 2026 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Anna Rodak po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 16 kwietnia 2026 r. w I. sprawy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w F. przy udziale A. A. o składki na ubezpieczenie społeczne na skutek apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w F. od wyroku Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim z dnia 31 lipca 2025 r. r. sygn. akt V U 420/24 1.  oddala apelację; 2.  zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w F. na rzecz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w W. kwotę 270 (dwieście siedemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów z

    2. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)

      III AUa 726/25

      Data orzeczenia: 31-03-2026
      Sąd Apelacyjny w Łodzi - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Iwona Szybka
      Słowa kluczowe:
      • podleganie ubezpieczeniom społecznym

      Sygn. akt III AUa 726/25 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 marca 2026 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Iwona Szybka Protokolant: starszy sekretarz sądowy Aleksandra Zacharjasz po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 marca 2026 r. w V. sprawy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w X. przy udziale U. S. o składki na ubezpieczenie społeczne na skutek apelacji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w X. od wyroku Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim z dnia 16 maja 2025 r. sygn. akt V U 419/24 1.  oddala apelację; 2.  zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w X. na rzecz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w D. kwotę 270 (dwieście siedemdz

    3. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)

      V U 420/24

      Data orzeczenia: 31-07-2025
      Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim - V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Agnieszka Leżańska
      Słowa kluczowe:
      • składki na ubezpieczenie społeczne

      Sygn. akt V U 420/24 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 lipca 2025 r. Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: sędzia Agnieszka Leżańska Protokolant: sekr. sądowy Monika Daras po rozpoznaniu w dniu 29 lipca 2025 r. w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z odwołania (...) w B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia (...) r. sygn.: (...) o składki na ubezpieczenie społeczne z udziałem W. W. 1. zmienia zaskarżoną decyzję i stwierdza, że ubezpieczony W. W., jako osoba wykonująca umowy zlecenia na rzecz płatnika składek (...) w B. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od dnia 4 maja 2019 roku do dnia 31 grudnia 2022 roku;

    4. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)

      V U 419/24

      Data orzeczenia: 16-05-2025
      Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim - V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Beata Łapińska
      Słowa kluczowe:
      • składki na ubezpieczenie społeczne

      Sygn. akt V U 419/24 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 maja 2025 r. Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia Beata Łapińska Protokolant: st. sekr. sądowy Karolina Rudecka po rozpoznaniu w dniu 9 maja 2025 r. w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z wniosku (...) w B. z udziałem J. R. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. o składki na ubezpieczenie społeczne na skutek odwołania (...) w B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia (...) r. sygn.: (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję i stwierdza, że J. R. (1) z tytułu umowy zlecenia u płatnika składek (...) w B. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w ok

    5. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)

      V U 599/22

      Data orzeczenia: 15-12-2022
      Sąd Okręgowy w Kaliszu - V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Romuald Kompanowski
      Słowa kluczowe:
      • podleganie ubezpieczeniom społecznym

      Sygn. akt V U 599/22 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 grudnia 2022 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Romuald Kompanowski Protokolant: st.sekr.sądowy Piotr Durajczyk po rozpoznaniu w dniu 12 grudnia 2022 r. w Kaliszu odwołań (...) w O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 6 czerwca 2022 r. Nr (...) dot. M. W. oraz z dnia 6 czerwca 2022r. i nr (...) dot. W. S. w sprawie (...) w O. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie ubezpieczenia dot. M. W. i W. S. 1.  Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 6 czerwca 2022 r. znak nr (...) w ten sposób, że stwierdza, że M. W. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu,

    6. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 1 550 zł

      IV Ka 221/21

      Data orzeczenia: 31-03-2021
      Sąd Okręgowy w Poznaniu - IV Wydział Karny Odwoławczy IV Wydział Karny Odwoławczy
      Skład sędziowski:
      • Hanna Bartkowiak
      Słowa kluczowe:
      • oszustwo

      WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 marca 2021 r. Sąd Okręgowy w Poznaniu IV Wydział Karny–Odwoławczy w składzie: Przewodniczący: sędzia Hanna Bartkowiak 1 Protokolant: p.o. stażysty Katarzyna Szymczak 2przy udziale Prokuratora Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Jacka Derdy po rozpoznaniu w dniu 18 marca 2021 r. sprawy M. K. oskarżonego o przestępstwa z art. 286 § 1 kk oraz z art. 217 § 1 kk na skutek apelacji wniesionej przez obrońcę oskarżonego 3od wyroku Sądu Rejonowego we Wrześni z dnia 30 listopada 2020 r., sygn. akt II K 90/19 1.  Zmienia zaskarżony wyrok w ten sposób, że: a)  w pkt XII jako datę popełnienia przestępstwa z art. 217 § 1 kk przyjmuje 29 maja 2017 r., b)  w pkt XVI uchyla orzeczenia o obowiązku naprawienia szkody: - kwoty 1550 zł na rzecz pokrzywdzonej E. K.

    7. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)

      VI Ka 623/19

      Data orzeczenia: 04-10-2019
      Sąd Okręgowy w Gliwicach - VI Wydział Karny Odwoławczy VI Wydział Karny Odwoławczy
      Skład sędziowski:
      • Grażyna Tokarczyk
      Słowa kluczowe:
      • względny powód odwoławczy

    8. Uzasadnienie - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 2 952 zł

      III Ca 23/18

      Data orzeczenia: 05-04-2018
      Sąd Okręgowy w Łodzi - III Wydział Cywilny Odwoławczy III Wydział Cywilny Odwoławczy
      Słowa kluczowe:
      • ciężar dowodu

      Sygn. akt III Ca 23/18 III Cz 48/18 UZASADNIENIE Dnia 8 sierpnia 2017 r. Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi, w sprawie z powództwa A. G. i R. G. przeciwko O. D. i M. P. o zapłatę, wydał zaskarżony wyrok, mocą którego: 1. umorzył postępowanie w zakresie roszczenia o zapłatę na cel charytatywny; 2. oddalił powództwo w pozostałej części; 3. orzekł o kosztach nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej powodom z urzędu, przyznając występującej w tym charakterze adw. M. C. wynagrodzenie w wysokości 2.952 zł; 4. w ramach zwrotu części kosztów zastępstwa procesowego zasądził solidarnie od powodów na rzecz: a) O. D. kwotę 2.417 zł, b) M. P. kwotę 2.417 zł. Zawarte w pkt 4 wyroku rozstrzygnięcie o kosztach procesu zaskarżył zażaleniem pełnomocnik powódki, zarzucając naruszenie art. 102 k.p.c.

    9. Zarządzenie - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 52 824,8 zł

      VIII U 2476/14

      Data orzeczenia: 23-11-2017
      Sąd Okręgowy w Łodzi - VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • S. Przybysz
      Słowa kluczowe:
      • zwrot nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczenia

      Sygn. akt VIII U 2476/14 UZASADNIENIE Decyzją z dnia 13 maja 2014 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. na podstawie art. 103-105, art. 127, art. 138-140, art. 141 ust. 1-3 oraz art. 142-144 Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1440 ze zm.), Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 22 lipca 1992 r. w sprawie szczegółowych zasad zawieszania lub zmniejszania emerytury i renty (Dz. U. z 1992 r. Nr 58, poz. 290 ze zm.) i Ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) dokonał rozliczenia emerytury W. Ł. (1) w związku z osiągniętym przychodem w 2011 roku w okresie od 1 marca 2011 r. do 31 grudnia 2011 r. Zakład podał, że łączny

    10. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (3)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 15 000 zł

      I C 631/16

      Data orzeczenia: 08-08-2017
      Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi - I Wydział Cywilny I Wydział Cywilny
      Skład sędziowski:
      • Jacek Głowacz

      Sygn. akt I C 631/16 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 8 sierpnia 2017 r. Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi I Wydział Cywilny w składzie: Przewodniczący: SSR Jacek Głowacz Protokolant: st. sekr. sąd. Wojciech Charciarek po rozpoznaniu w dniu 27 lipca 2017 r. w Łodzi na rozprawie sprawy z powództwa A. G. i R. G. przeciwko O. D. i M. P. o zapłatę 1)  umarza postępowanie w zakresie roszczenia o zapłatę na cel charytatywny; 2)  oddala powództwo w pozostałej części; 3)  przyznaje i nakazuje wypłacić ze Skarbu Państwa-Sądu Rejonowego dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi na rzecz adw. M. C. prowadzącej Kancelarię Adwokacką przy ul. (...) lok. 407 w Ł. kwotę 2.952 zł (dwa tysiące dziewięćset pięćdziesiąt dwa złote) brutto – tytułem zwrotu kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielon

    11. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (2)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 9 350,13 zł

      III AUa 2206/15

      Data orzeczenia: 31-08-2016
      Sąd Apelacyjny w Poznaniu - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Dorota Goss-Kokot
      • Ewa Cyran
      • Katarzyna Schönhof-Wilkans
      Słowa kluczowe:
      • podleganie ubezpieczeniom społecznym

      Sygn. akt III AUa 2206/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 sierpnia 2016 r. Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Dorota Goss-Kokot Sędziowie: SSA Ewa Cyran (spr.) del. SSO Katarzyna Schönhof-Wilkans Protokolant: st. sekr. sądowy Agnieszka Perkowicz po rozpoznaniu w dniu 18 sierpnia 2016 r. w Poznaniu sprawy B. H. i L. K. prowadzących (...) s.c. w Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przy udziale zainteresowanej A. K. o podleganie ubezpieczeniom społecznym na skutek apelacji B. H. i L. K. prowadzących (...) s.c. w Z. i zainteresowanej A. K. od wyroku Sądu Okręgowego w Zielonej Górze z dnia 23 kwietnia 2015 r. sygn. akt IV U 1996/14 1.  zmienia zaskarżony wyrok w punkcie I oraz poprzedzaj

    12. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (14)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 120 zł

      III AUa 520/15

      Data orzeczenia: 10-03-2016
      Sąd Apelacyjny w Szczecinie - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Anna Polak
      • Aleksandra Mitros
      • Romana Mrotek
      Słowa kluczowe:
      • ubezpieczenia społeczne

      Sygn. akt III AUa 520/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 marca 2016 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Anna Polak Sędziowie: SSA Romana Mrotek (spr.) SSO del. Aleksandra Mitros Protokolant: St. sekr. sąd. Katarzyna Kaźmierczak po rozpoznaniu w dniu 10 marca 2016 r. w Szczecinie sprawy Państwowego Inspektoratu Weterynarii w C. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. przy udziale J. R. o objęcie ubezpieczeniami społecznymi na skutek apelacji organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 7 kwietnia 2015 r. sygn. akt VII U 2858/14 1.  oddala apelację, 2.  zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na rzecz Państwo

    13. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (8)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 120 zł

      III AUa 415/15

      Data orzeczenia: 15-02-2016
      Sąd Apelacyjny w Szczecinie - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Urszula Iwanowska
      • Beata Górska
      • Zofia Rybicka-Szkibiel
      Słowa kluczowe:
      • składki na ubezpieczenie społeczne

      Sygn. akt III AUa 415/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 lutego 2016 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Urszula Iwanowska Sędziowie: SSA Zofia Rybicka - Szkibiel SSA Beata Górska (spr.) Protokolant: St. sekr. sąd. Edyta Rakowska po rozpoznaniu w dniu 2 lutego 2016 r. w Szczecinie sprawy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w C. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. przy udziale T. G. o objęcie ubezpieczeniami społecznymi na skutek apelacji organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 24 lutego 2015 r. sygn. akt VII U 2033/14 1.  oddala apelację, 2.  zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na rzecz Powiat

    14. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 60 zł

      III AUa 430/15

      Data orzeczenia: 20-08-2015
      Sąd Apelacyjny w Gdańsku - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Jerzy Andrzejewski
      • Daria Stanek
      • Iwona Krzeczowska-Lasoń
      Słowa kluczowe:
      • ubezpieczenia społeczne rolników

      Sygn. akt III AUa 430/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 sierpnia 2015 r. Sąd Apelacyjny - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku w składzie: Przewodniczący: SSA Jerzy Andrzejewski Sędziowie: SSA Daria Stanek (spr.) SSA Iwona Krzeczowska - Lasoń Protokolant: stażysta Agnieszka Makowska po rozpoznaniu w dniu 20 sierpnia 2015 r. w Gdańsku sprawy E. S. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o ustalenie objęcia rolniczym ubezpieczenie społecznym na skutek apelacji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego od wyroku Sądu Okręgowego w Słupsku V Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 8 stycznia 2015 r., sygn. akt V U 683/14 1.  oddala apelację; 2.  zasądza od pozwanego Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego na rze

    15. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)

      III U 105/15

      Data orzeczenia: 21-04-2015
      Sąd Okręgowy w Ostrołęce - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Grażyna Załęska-Bartkowiak
      Słowa kluczowe:
      • podleganie ubezpieczeniom społecznym

      Sygn. akt: III U 105/15 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 kwietnia 2015 r. Sąd Okręgowy w Ostrołęce III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Grażyna Załęska-Bartkowiak Protokolant: starszy sekretarz sądowy Beata Ossowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 kwietnia 2015 r. w O. sprawy z odwołania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w M. M.. oraz E. L., w której miejsce wstąpili następcy prawni J. L. i M. N. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P. o ustalenie istnienia obowiązku ubezpieczenia społecznego na skutek odwołania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w M. M.. oraz E. L., w której miejsce wstąpili następcy prawni J. L. i M. N. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. z dnia 26.04.2013r. nr (..

    16. Zarządzenie - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (1)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 3 000 zł

      II K 305/14

      Data orzeczenia: 19-02-2015
      Sąd Rejonowy w Wągrowcu - II Wydział Karny II Wydział Karny
      Skład sędziowski:
      • Dariusz Śruba
      Słowa kluczowe:
      • fałszerstwo intelektualne

      UZASADNIENIE wyroku z dnia 19.02.2015 r. W sprawie przeciwko oskarżonemu J. N. (1) Sąd Rejonowy w Wągrowcu na podstawie zebranego w trakcie postępowania przygotowawczego oraz postępowania sądowego materiału dowodowego ustalił następujący stan faktyczny: Oskarżony – lekarz weterynarii J. N. (1) od lat prowadził własną działalność gospodarczą pod nazwą „Lecznica dla zwierzą J. N. (1)” z siedzibą w L., z zakresu świadczenia usług weterynaryjnych polegających na leczeniu i zapobieganiu chorób wszystkich zwierząt na terenie całej Polski (zakład leczniczy dla zwierząt w postaci lecznicy weterynaryjnej). Do podstawowych zadań lecznicy należało zapewnienie fachowej pomocy lekarsko-weterynaryjnej, m.in.: badanie stanu zdrowia zwierząt i wydawaniu zaświadczeń, rozpoznawanie i leczenie chorób zwierzą

    17. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (0)
      Najwyższa kwota w treści orzeczenia: 60 zł

      III U 980/13

      Data orzeczenia: 26-06-2014
      Sąd Okręgowy w Ostrołęce - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Grażyna Załęska-Bartkowiak
      Słowa kluczowe:
      • podleganie ubezpieczeniom społecznym

      Sygn. akt: III U 980/13 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 czerwca 2014 r. Sąd Okręgowy w Ostrołęce III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Grażyna Załęska-Bartkowiak Protokolant: sekretarz sądowy Emilia Kowalczyk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 26 czerwca 2014 r. w O. sprawy z odwołania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w M. M.. przy udziale zainteresowanej M. O. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P. o ustalenie istnienia obowiązku ubezpieczenia społecznego na skutek odwołania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w M. M.. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. z dnia 26.04.2013r. nr (...) orzeka: 1.  oddala odwołanie; 2.  zasądza od Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w M. M.. na rzecz Zakład

    18. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (1)

      III AUa 194/13

      Data orzeczenia: 14-11-2013
      Sąd Apelacyjny w Łodzi - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Janina Kacprzak
      • Beata Michalska
      • Lucyna Guderska
      Słowa kluczowe:
      • podleganie ubezpieczeniom społecznym

      Sygn. akt: III AUa 194/13 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 listopada 2013 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Janina Kacprzak Sędziowie: SSA Lucyna Guderska (spr.) SSO del. Beata Michalska Protokolant: sekr. sądowy Przemysław Trębacz po rozpoznaniu w dniu 14 listopada 2013 r. w Łodzi sprawy Z. R. przy udziale zainteresowanego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w O. o ustalenie ubezpieczenia, na skutek apelacji organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Kaliszu z dnia 11 grudnia 2012 r., sygn. akt: V U 1809/12; oddala apelację. Sygn. akt III AUa 194/13 UZASADNIENIE Decyzją z 4 września 2012 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustalił, że Z. R. od

    19. Wyrok - Sądu Powszechnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (2)

      III AUa 611/12

      Data orzeczenia: 18-10-2012
      Sąd Apelacyjny w Gdańsku - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
      Skład sędziowski:
      • Michał Bober
      • Aleksandra Urban
      • Alicja Podlewska
      Słowa kluczowe:
      • ubezpieczenie społeczne
      • zbieg przepisów

      Sygn. akt III AUa 611/12 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 października 2012 r. Sąd Apelacyjny - III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku w składzie: Przewodniczący: SSA Michał Bober Sędziowie: SSA Aleksandra Urban SSO del. Alicja Podlewska (spr.) Protokolant: Aleksandra Portaszkiewicz po rozpoznaniu w dniu 18 października 2012 r. w Gdańsku sprawy J. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. o ubezpieczenie społeczne na skutek apelacji J. S. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we Włocławku z dnia 30 stycznia 2012 r., sygn. akt IV U 871/11 zmienia zaskarżony wyrok oraz poprzedzającą go decyzję i stwierdza, że ubezpieczony J. S. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym jako osoba wykonująca umow

    20. Postanowienie - Trybunału Konstytucyjnego
      Orzeczenia przywołujące sprawę (8)

      Tw 12/05

      Data orzeczenia: 22-10-2007
      Skład sędziowski:
      • Adam Jamróz
      • Ewa Łętowska
      • Mirosław Wyrzykowski

      180/5/B/2007 POSTANOWIENIE z dnia 22 października 2007 r. Sygn. akt Tw 12/05 Trybunał Konstytucyjny w składzie: Adam Jamróz – przewodniczący Ewa Łętowska – sprawozdawca Mirosław Wyrzykowski, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym zażalenia na postanowienie z dnia 20 grudnia 2005 r. o odmowie nadania dalszego biegu wnioskowi Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej, p o s t a n a w i a: nie uwzględnić zażalenia. UZASADNIENIE W dniu 23 marca 2005 r. wpłynął do Trybunału Konstytucyjnego wniosek Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej o stwierdzenie zgodności art. 3 ust. 1 pkt 1, 3, 4, 5 i 8 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o zakładach leczniczych dla zwierząt (Dz. U. z 2004 r. Nr 11, poz. 95) z art. 17 ust. 1, art. 68 ust. 4 i art. 76 Konstytucji. Zarządzeniem sędziego Trybunału Konstytucyjnego z

    1strona listy znalezionych orzeczeń 2strona listy znalezionych orzeczeń >następna strona listy znalezionych orzeczeń »ostatnia strona listy znalezionych orzeczeń
    Strona: 1 z 2
    Kontakt: saos_malpka_saos_kropka_org_kropka_pl | Wersja SAOS: 0.9.13